VVD, sekswerk en Zweeds model

“Geachte mevrouw Dee,

Dank voor uw vragen betreft prostitutie.

Hierbij treft u het antwoord namens de heer Van der Steur.

In principe staat de VVD achter het standpunt dat sekswerk, mits vrijwillig en onder eigen verantwoordelijkheid uitgevoerd, uitgeoefend zou moeten kunnen worden om op deze wijze in een inkomen te voorzien.

De VVD ondervindt echter dat er de laatste tijd steeds meer illegaal sekswerk plaatsvindt, dat dus niet vrijwillig wordt uitgevoerd en bestempeld kan worden als mensenhandel. Wat uw vraag over regulering betreft, is de VVD dan ook van mening dat niet specifiek de regulering vermeerderd of verminderd moet worden, maar er wel getracht moet worden om de aanpak van illegale prostitutie en mensenhandel te versterken. Er zijn de afgelopen jaren dan ook forse stappen gezet om deze verharde aanpak te realiseren.

Tenslotte staat de VVD niet achter invoering van het Zweeds model. De VVD is van mening dat het strafbaar stellen van klanten geen oplossing biedt en uit cijfers blijkt dat invoering van deze maatregelen in Zweden vrijwel geen positieve veranderingen teweeg heeft gebracht.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Secretariaat mr. G.A. van der Steur Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal”

Goed zo, VVD! Pro-hoeren, anti-criminalisatie klanten, I love it. Ik begrijp niet hoe je komt bij “illegaal, dus mensenhandel”, maar soit. Expliciet neutraal/positief standpunt over sekswerk, het is een begin.

Update: Oh. Opstelten begroot 3 miljoen voor prostituees die stoppen met hun baan. Want you know, dat is het belangrijkste voor sekswerkers… En dan te bedenken dat migranten helpen om veilig te beginnen illegaal is!

Advertenties

5 thoughts on “VVD, sekswerk en Zweeds model

  1. Let goed op het woordje ‘in principe’, daarmee kunnen ze dus nog alle kanten uit.

    Bovendien laat het nieuws van vandaag wel weer zien dat een politieke partij, zeker de gevestigde, uit individuen bestaat die verschillend van elkaar kunnen denken. Immers was het ook Opstelten die destijds burgemeester was van Rotterdam, en onder zijn leiding werd de Keileweg gesloten voor prostitutie, zonder een alternatieve locatie voor de sekswerkers. Ook was het Opstelten die de WRP en verplichte registratie voor sekswerkers erdoor probeerde te drukken.

    Publiekelijk zullen partijen als VVD, PVDA, GroenLinks, SP en D66 nooit toegeven dat ze tegen prostitutie zijn, in realiteit kan dat echter wel eens anders uitpakken. Immers heeft de PVDA zich al bewezen met hun sekswerk-onvriendelijke beleid in Amsterdam (sluiting ramen op de Wallen), en Utrecht (sluiting Zandpad), wat in Utrecht nog is doorgezet door VVD’er Jan van Zanen ook (herhaaldelijke weigering voor vergunning wegens steeds wijzigende voorwaarden)!

    D66, SP en GroenLinks lijken prostitutie-vriendelijke partijen, maar alle partijen steunen in Amsterdam bijv. wel nog steeds het Wallen-beleid dat nog steeds als doel heeft het sluiten van prostitutieramen.

    Kortom, het woord van één individu, en zeker een politicus, blijkt in de praktijk weinig waard. Asscher heeft immers ook altijd vol gehouden volledig voor prostitutie te zijn, maar sloot aan de andere kant wel ruim 100 werkplekken onder het mom van ‘mensenhandel bestrijden’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s