Supporting sex workers – maar hoe dan?

Dit is een updated versie van een post die oorspronkelijk verscheen in september 2016.

Meer en meer mensen vragen me hoe ze sekswerkers kunnen steunen, op weg naar erkenning van ons werk en gelijke rechten. Hier een incomplete lijst van (hopelijk) praktische aanzetjes.

Privé

 • Behandel sekswerkers niet anders dan anderen. ¯\_(ツ)_/¯
 • Betaal voor je porno. Al is het maar soms. Al is het maar een paar euro. Stuur een keer een donatie naar een performer you like. Alles is beter dan helemaal niets.
 • Zeg geen (‘grappige’) dingen die je niet zou zeggen als je weet dat er een sekswerker in de buurt is. No more dead hooker jokes pls.
 • Betwijfel stereotypes, het zijn meestal generalisaties die weinig met de waarheid te maken hebben.
 • Lees slim; where’s the evidence? Onderscheidt feiten en interpretatie/opinie in nieuwsartikelen. Wees kritisch op grote claims en shocking statistieken zonder bronverwijzing. Eis bewijs.

Professioneel

 • Beschouw je vooroordelen: kan je, als werkend professional, sekswerkers gelijke behandeling garanderen? Voor sommige mensen is het antwoord misschien nee. Als je bijvoorbeeld als arts of therapeut een sterke negatieve respons hebt op promiscuiteit, ben je waarschijnlijk niet de juiste professional voor een sekswerker.
 • Zet je authoriteit in: bedenk hoe je expertise en positie kan bijdragen om sekswerker voices te versterken en highlighten, of hoe je sekswerkers direct kunt ondersteunen. Voorbeelden die ik heb gezien: advocaten die een gratis juridisch spreekuur beginnen voor sekswerkers, journalisten die schrijven over de rechten van sekswerkers, academici die beleidsmakers voorlichting geven over onderzoek, beleidsmakers die ism sekswerkers beleidsvoorstellen maken, zakenmensen die discriminatie aankaarten in hun besturen en ethische commissies, docenten die mythes debunken bij hun studenten, antimensenhandel activisten die politieagenten uitleg geven over het verschil tussen sekswerk en mensenhandel, media entertainment-makers die ervoor kiezen om geen vieze hoer/dode hoergrapjes te gebruiken, etc etc
 • Educate yourself: kom je in je werk sekswerkers tegen en weet je niet goed what to do? Regel training, google goede bronnen (made by sekswerkers!) en/of contacteer een sekswerker organisatie voor advies over best practices voor je beroepsgroep.
 • Educate others: laat schadelijke praktijken van collega’s niet stilzwijgend doorgaan, promoot goede educatie in je werkomgeving.  Bv.: Agent die het gesprek aangaat met een collega die beweert dat ‘hoeren kunnen niet verkracht worden’, therapeuten die sekswerkers uitnodigen voor trainingen voor collega’s en zichzelf, woningcorporaties die een anti-discriminatiebeleid opneemt in de reglementen.
 • Laat het sekswerkers weten als ze welkom zijn (als dat echt zo is): mensen vermijden situaties waar ze verwachten discriminatie mee te maken. Zet het op je website, voeg je naam toe aan sw-vriendelijke (en/of lhbti-friendly) professionals lijsten.

Politiek

 • Verdiep je in het onderwerp. Lees nieuws, blogs, statements van sw-organisaties. Volg sw rechten activisten op social media. Lees Amnesty’s onderzoek, of de samenvattingen. The internet is your friend here.
 • Doneer aan mensen/organisaties die goed werk doen.
 • Doe dat democratische ding! Schrijf brieven (emails) aan je politiek vertegenwoordigers, wordt actief bij politieke organisatie, hamer op de noodzaak om op papier een pro-decriminalisatie standpunt in te nemen.
 • Teken betekenisvolle petities. Ik weet dat we allemaal platgegooid worden met petities, maar sommige petities zijn supernuttig. Sekswerkers hebben vaak geen andere manier om te laten zien dat ze steun hebben. Teken!
 • Betrek sekswerkers pro-actief in je communities en bewegingen. 🙂
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s